Vilka trender kommer vi att se i sociala medier under 2020

En del av julledigheten använde jag till det mest spännande jag vet! Jag omvärldsbevakade för att försöka skapa en bild av vad som kommer att trenda i sociala medier detta år. Det jag är mest nyfiken på är om det håller på att växa fram nya kanaler som plockar marknadsandelar från de ledande kanalerna idag. 

Personifierat material  kommer att äga

Människorna som jobbar i ditt företag och framförallt du som småföretagare är = företaget! Skriv eller tala till en person inte till en grupp i dina sociala medier. När du får kommentarer var noga med att bemöta. Captionlängden blir fler tecken och det blir allt viktigare att bygga sin story även med text. Du vinner dessutom SEO poäng på detta.  

Augmented Reality och Virtuell Reality ökar

Ikea Place som släpptes 2017 är ett bra AR exempel där du enkelt i din hemmiljö kan prova ut vilken möbel som passar in bäst.  

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=UudV1VdFtuQ&feature=emb_logo

Facebook 360 är en enkel VR funktion som borde användas mer hos småföretagaren eftersom 360 foto enkelt skapas automatiskt om du postar en panorama bild i din Facebook kanal.  

Social Commerce ökar 

Digital handel växer ännu starkare i sociala medier. Om du driver en fysisk butik och funderar mycket över om du ska testa handel eller inte så skulle jag föreslå att se dig om efter en utbildning eller gå med i lämpliga grupper eller forum på Facebook eller LinkedIn för att lära dig samt få tips och råd av de som redan driver e-handel.

Video kommer att dominera

Om du ännu inte börjat att kommunicera med videos i dina digitala kanaler så är det verkligen på tiden att du lyfter in det i din marknadsplan. Inom snar framtid kommer de som inte är igång att få en väldigt tuff uppförsbacke!

Geo-taggningen blir allt viktigare

Att tagga dina inlägg med geografisk position är superviktigt och framförallt om du vill nå ut och hitta nya potentiella kunder lokalt. Sökningar på geografiska taggar görs allt oftare i sociala medier och då är det stor chans att ditt företag dyker upp om du tänkt till i geo-taggningen.

Podcast lyssnandet exploderar 

Vad lyssnar du på för podcasts inom ditt bransch område? Vi blir fler och fler som avsätter tid för att lyssna på och prenumerera på poddar inom specifika områden. Vi delar också poddavsnitt som vi gillar med våra vänner. Har du funderat på att du som företag kan sponsra en podd för att bli marknadsförd i denna? 

Sociala kanaler (bubblare)

Facebook, Youtube och Instagram tycks fortsätta behålla sin globala ställning. 2016 lanserades TikTok och har vuxit snabbt på mycket kort tid. Kanalen är en kanal för skapande och delning av videos och används främst av en yngre publik.  Facebook vill försöka vinna tillbaka den yngre publiken och 2018 startade därför Facebook videodelningsappen Lasso som fungerar på liknande sätt som TikTok. Det kan vara bra att hålla ett öga på dessa båda kanaler främst om du riktar dig mot en yngre målgrupp.  

Gilla funktionen försvinner eventuellt hos Instagram 

Under 2019 har Instagram experimenterat med att ta bort gillafunktionen. Förändringen innebär att användaren inte längre kan se hur många gillamarkeringar andra får och för att se sina egna behöver man klicka in på en särskild sida. Bra eller dåligt det är frågan? Kanske leder det till att konversationer ökar istället?

Influencersvären breddas

Influencer marknadsföring är inget nytt fenomen men istället för att söka samarbete med en stor influencer så talas det nu mycket om både microinfluencers och nanoinfluencers som nischar in sig på specifika områden. De har kanske inte så stor följarskara men de som verkligen följer dem är 100% kvalitetsföljare. 

Sammanfattningsvis är det ett minst sagt spännande år vi har framför oss! Vill du få mer omvärldsbevakning om vad som händer i sociala medier samt smarta tips på hacks och utbildningar så följ Hovenäs Teknik & Digital Design på  Instagram https://www.instagram.com/hovenasdigitaldesign/ och på Facebook https://www.facebook.com/Hovenasteknik/