Trendspaning sociala medier 2024

Vi har just lämnat 2023 bakom oss och tagit klivet in i ett helt nytt år. Förra året hände massor av  spännande förändringar och en omstrukturering av den digitala kartan tog fart. Läs mer här om 5 nyheter som du bör hålla ett extra öga på under 2024.


1. AI & Chat GPT

Artificiell intelligens (AI) står högst upp på de flesta agendor i dag. Diskussionerna kring AI har ökat avsevärt och företag rustar sig för att öka sin användning av AI inom olika aktiviteter.

ChatGPT är den kanske mest omtalade artificiella intelligensprodukten 2023, OpenAI:s chatbot.

ChatGPT lanserades i slutet av 2022 och flera rapporter säger att ChatGPT utlöste en ökning av AI-skrivna e-böcker, där vissa författare använde verktyget för att ta böcker från idé till publicering på bara några timmar.

ChatGPT blir också mer populär bland vardagliga konsumenter. I februari satte ChatGPT rekordet för den snabbast växande konsumentappen i historien och i november meddelade OpenAI:s vd Sam Altman att ChatGPT hade över 100 miljoner aktiva användare per vecka. I och med ChatGPT-användningen kommer chatbots sannolikt att fortsätta att dominera under 2024.

Chat GPT är en fantastisk hjälp när du vill ta fram enklare texter till dina socialamedie inlägg eller andra texter i din marknadsföring. Fundera klokt hur du beskriver för chatboten vad det är du vill ha hjälp med att ta fram så att det inte blir ”skit in, skit ut”.

Vill du testa ChatGPT så skapa ett kostnadsfritt konto här https://chat.openai.com


2. Längre videos

TikTok har blivit en extremt populär videoplattform och på senare tid har vi sett längre videor göras.

Med 10-minutersalternativet har användare skapat mycket längre innehåll för sin publik. Till exempel trender som "A day in the life" eller videor av vloggtyp där de längre har visat sig fungera riktigt bra.


3. Threads

Metas nya sociala medie heter Threads och introducerades i juli 2023. Med integration i Instagram nådde Threads imponerande 100 miljoner aktiva användare inom 10 dagar. Vill du lära dig mer om Threads ska du läsa Elin Häggbergs bloggartikel. 


4. Anställda som influencers

Microifluencers ligger fortfarande i tiden och nu börjar även stora företag se sina anställda som microinfluencers. Idag är marknadskanalerna och formaten så många att det behövs fler skapare av content i kanalerna. För många marknadsavdelningar är det ett enormt stort steg att lämna över en del av skapandet av content och det krävs utbildning av personalen så att alla följer samma grafiska linje och profil som den generella marknadsföringen.

Nyckeln är att ta små steg i taget. Varje företag sitter på en guldgruva med massor av material. På hemsidan finns både bilder och färdigskrivet material som är redo att kommuniceras ut. De företag som redan påbörjat denna ”resa” säger att när man sätter produkterna i händerna på alla anställda blir det ofta bättre och mer relevant innehåll som kommuniceras ut.    


5. Röstbaserad SEO

Vi vet sedan Internets begynnelse hur stor betydelse SEO optimeringen av våra hemsidor har för att sökmotorerna ex google ska hitta och ranka sidorna högt upp bland träffarna. Förra året rapporterade Google att ca 40%

Av Generation Z använder TikTok och Instagram som sökmotorer istället för Google. Därför ser vi nu allt större vikt att få in relevanta sökord i våra texter som vi postar på sociala medier. Det gäller både captiontexter och Alt texter i bilder.

Röstbaserad SEO och att optimera din webbplats och dess innehåll blir allt viktigare för att rankas högt i röstbaserade sökningar. Istället för att skriva in söktermer i en sökmotor, använder användare röstkommandon för att ställa frågor och få svar från sina enheter, som smartphones, smarta högtalare och digitala assistenter som Siri och Alexa.

Röstbaserade sökningar är ofta mer naturliga och konversationsliknande än textbaserade sökningar. Istället för att skriva ”vädret i Stockholm” kan användare helt enkelt säga ”Vad är vädret i Stockholm idag?” Detta innebär att röst-SEO kräver en annan strategi än traditionell SEO.  

Tänk såhär för att lyckas med röstbaserad SEO:


  •  Använd frågor: Människor ställer ofta frågor i röstbaserade sökningar. Optimerat innehåll måste innehålla frågor och svar som matchar användarens vanliga frågor.


  • Geografisk sökoptimering: Om din verksamhet är lokal, se till att din online-närvaro är optimerad för lokala sökningar. Detta inkluderar korrekt namn, adress och telefonnummer.


  • Snabb laddning: Hemsidor som laddar snabbt rankas bättre i röstbaserade sökningar. Optimering för hastighet är avgörande.