Trendspaning sociala medier 2022!

Ett helt nytt år och hur ska man då tänka? Vart är omvärlden på väg i sociala medier och hur ska du som småföretagare förhålla dig till det? Jag har läst massor med bloggar och lyssnat på flera poddar de senaste veckorna och nu har jag brutit ner det till 5 trender som flera trendspanare nämner.

Tänk till och fundera över vilka förändringar du vill göra i din verksamhet under 2022!


1 TikTok, Instagram Reels och film i allmänhet

Kortare videos fortsätter att öka i flödena och konkurrensen hårdnar för att synas i bruset. Insta Reels har visserligen förlängt sina videoalternativ och nu finns även ett 60 sekunders alternativ men räknas ändå till kategorin korta videos.

Vassa, häftiga högkvalitetsproduktioner är inte alltid det som säljer längre utan det äkta, rena utan filter där du ser ut och pratar med dina kunder precis som du gör i din naturliga verksamhet är det som gör att du behåller och får nya följare. Ett tips är att gå en utbildning för att få lite pepp och komma igång!


2 Social Shopping fortsätter att öka

Sociala medier blir ett digitalt köpcentrum. Med pandemin flyttade shoppingen från fysiska köpcentrum till digitala. Liveshopping blir vårt nya nöje och vårt sociala flöde kommer frekvent att ha köpknappar. Har du en fysisk butik men ingen e-handel än så är det hög tid att komma igång. Kom ihåg att du inte behöver lägga ut hela ditt produktsortiment i e-handeln.


3 AR - Augumented Reality växer mer än AI

Förstärkt verklighet är ett begrepp inom informationsteknik. Med det menas en direktsänd betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö vars element förstärks med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data.

 Allt fler företag använder AR för att engagera sina kunder. Exempel på detta är butiker som Specsavers där du kan prova glasögonbågar digitalt, Jotun använder sig av en app där du som konsument kan prova de olika kulörerna på dina väggar innan du går och köper färgen. Möjligheterna är många! Klura på det, hur skulle AR se ut i din verksamhet?


4 UGC fortsätter att leverera

UGC betyder User Generated Content. Varumärken som utnyttjar användargenererat innehåll är inte en ny trend men är en trend som fortfarande håller i sig och kommer att fortsätta att göra det. Det enda som har förändrats är adoptionshastigheten, med fler och fler marknadsförare som använder UGC därför kommer det nu allt mer att konkurrera med Influencers.

Vissa varumärken, som Daniel Wellington, motiverar sina kunder att skapa innehåll och tagga varumärket för en chans att synas på deras sida. Vissa varumärken, som Airbnb, förlitar sig helt på användargenererat innehåll för sitt innehåll på sociala medier.

Oavsett hur du vill utnyttja UGC bör du ha en plats för det i din innehållsmix. Användargenererat innehåll är gratis och anses vara mycket mer autentiskt än varumärkesinnehåll. Det kan hjälpa ditt varumärke att verka mer pålitligt och kan göra underverk för din image.


5 Kundservice via Sociala medier blir allt viktigare

Det har blivit en detaljhandelsplattform, en produktupptäcktsplattform och nu till och med en kundtjänstkanal. Många varumärken har börjat känna igen sociala medier som plattformar för att leverera kundservice.

Denna övergång skedde gradvis när varumärken började märka att många kunder försöker nå ut till dem på sociala medier. Detta kan bero på bristande respons på andra kanaler eller bara för att det var ett mer direkt sätt att nå varumärkena. Vad har du för kundtjänst policy för dina sociala kanaler? Har du ställt in autosvar, vem svarar och hur snabbt svarar du/ni? Det är många bitar att fundera över!