Instagrams algoritm 2020

Helt plötsligt upptäcker du att ditt vänflöde på Instagram blivit lite enformigt och att du saknar vissa vänner som du vet att du följer. Här kommer algoritmernas makt in här kommer några knep som gör att du kan komma vidare i din kanal.


Hur ofta postar du?

Generellt säger man att när du lägger upp en bild på Instagram så visas den för 20 % av dina följare. Ju fler av dessa 20 % som gillar din bild påverkar chansen för att den ska visas för fler annars trycks den längre ner i dina vänners flöden. Att posta frekvent spelar roll men det spelar också roll vad du postar. Tänk igenom, återanvänd och schemalägg inlägg. Later eller Planoly är smidiga verktyg för detta. Skapa också inlägg som gör din målgupp vill spara ner ditt inlägg.


Hur aktiv är du?

Din egen aktivitet belönar dig därför ska du börja med att fundera över hur mycket tid du spenderar i kanalen. Boka sedan i i kalendern korta små tillfällen kontinuerligt där du kikar över ditt vänflöde och försök att vara generös med hjärtan och kommentarer. Gör du detta frekvent så ska du se att det börjar hända grejer!


Rensa bort inaktiva följare

Det kan låta hårt att gå igenom sin följarskara och de som inte är så aktiva men saken är den att de påverkar att din kanal inte lyfter. Hur tar man då bort följare på smidigast sätt utan att blocka dem? Ändra ditt konto tillfälligt från offentligt till privat. När du är klar med rensningen så byter du bara tillbaka till offentlig profil igen. När de sedan blir mer aktiva börjar de kanske följa dig igen.  


Hashtags

Att använda hashtags är och förblir ett kraftfullt vapen. Ungefär 30 hashtags behövs för att boosta ett inlägg fullt ut men många tycker detta ser spamigt ut och rekommenderar mellan 3-11 stycken. Jag tycker att det viktigaste är att de är relevanta med inlägget och bilden. Glöm inte bort att lägga hashtags i dina Instagram Stories.


Stories

Jag kan bara säga börja använd stories och skapa händelser om du inte redan gör det. Här är det mycket lättare att interagera med följarna. Här behöver du inte tänka lika mycket på färg, form och tonalitet om du inte vill. Inläggen försvinner efter 24h. Känner du att det känns som en jobbig uppförsbacke att komma igång med stories så får du gärna höra av dig via DM eller här på länken!