Filma med mobilen till sociala medier!

Rörligt material är ett måste idag när det gäller digital marknadsföring. Har du inte kommit igång så är det definitivt dags nu! Här får du några handfasta steg som du måste ta dig igenom för att skapa en kort produktvideo eller för att bara göra en ”hiss pitch” för ditt företag eller varumärke.  


  • Vem är din målgrupp

Kanske har du både en, två och tre olika målgrupper beroende på vad du säljer för produkter. För att det inte ska bli för övermäktigt så rekommenderar jag dig att börja med en. Om du inte redan har skapat en så kallad ”persona” för denna målgrupp så gör det! Det blir mycket lättare att tänka kreativt om du har målat upp en generell personlighet. Du kan göra flera ”personas” för en och samma målgrupp. Man/kvinna, ungefärlig ålder, intressen, var bor hen, osv

  • Bestäm nivå för din produktion och fråga dig själv vilken känsla vill du skapa

Berör med känsla! Du måste beröra för att mottagen ska stanna upp men det behöver inte vara en proffsproduktion! Här måste du lägga lite tid på omvärldsbevakning. Kika på olika typer av filmer, då får du också tips på vinklar, hur ljuset ligger, studera vart klippen ligger osv. Fråga alltid dig själv: Hur berörde den här filmen mig?  

  • Bygg ett manus

Okej, nu är det dags att bygga ett manus en ruta för varje scen eller filmklipp. Om du vill göra snygga manus så hittar du fina storyboard i Canva. Hur många scener ska det då vara? Här är min rekommendation ”less is more” Börja med 4-6 scener.

  • Hjälpmedel vid filmning som behövs för att komma igång är ett stativ. Därefter kanske du märker att det kan vara bra med en en selfie stick, ev en steadicam och en bluetooth avtryckare.
  • Filma materialet efter manuset, kanske behövs samma material både i liggande och stående bildformat beroende på vilken social kanal du tänkt att lägga det i. Har du ett bra råmaterial blir det enklare när du kommer till klipp & redigering.
  • Redigeringsappar finns det massor av det är bara att söka "videoredigering i mobil". För att nämna några så kolla in In shot och Instagram reels. Fler tips får du i ett tidigare blogginlägg  här. Tänk efter när du lägger på text i filmen. Vill du kunna använda samma film i de flesta av dina sociala kanaler så lägg den centrerat. Har du filmat i stående format till Stories eller reels så kan du sedan beskära den till kvadratiskt format utan att texten klipps bort.


Känner du att du behöver en kickstart för att komma igång så är du alltid välkommen att boka in dig på en utbildning i höst

Har du inte alls lust eller intresse att pyssla med detta själv kan du istället abonnera på film och rörligt material. Läs mer här