Att anordna en tävling i sociala medier

Många frågor kring att anordna tävlingar på Facebook har nyligen dykt upp från en del kunder så jag tänkte passa på att reda ut begreppen eftersom en lagändring trädde i kraft den 1 januari 2019 då vi fick en ny lotterilagstiftning. 

Detta innebär bland annat att det numera blivit lagligt att uppmana deltagarna att gilla och dela som tävlingsmoment men Facebooks eget regelverk kvarstår dock och därför gäller inte detta här. Så se upp! Kontrollera alltid vad som gäller för den kanal/plattform du tänker lägga ut tävlingen på.

Tävlingar är ett toppen verktyg för att skapa engagemang på din sida och få räckvidd för ditt varumärke! Men du måste förhålla dig till lagar och regler annars riskerar du att din företagssida stängs ner och att du inte kan skapa en ny profil igen. Bryter du mot skatteregler kan det också det få konsekvenser. 

Detta ska du tänka på när du lägger ut en tävling på Facebook:

Tävlingar får inte bedrivas på personliga tidslinjer på Facebook. Detta innebär rent praktiskt sett att du inte får uppmana någon att dela vidare din tävling. Man får inte uppmana att tagga vänner som ett delmoment i tävlingen.Du måste uppge att tävlingen inte på något sätt är sponsrad, stödd, administrerad eller knuten till FacebookTänk också på att värdet av vinsten inte överstiger beloppet för vinstskatt. Om vinsten i tävlingen är värd mer än 3 % av prisbasbeloppet måste vinnaren betala vinstskatt. Ange alltid att eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. 

Knep & Knåp-tävlingsmall

Berätta att det är en tävling! Berätta vad vinsten är!Så här deltar du. ex. 1.Ta en bild och lägg upp 2.skriv en motivering till varför just du ska vinna 3. Gissa hur många ärtor är det i burken som du ser på bilden och skriv svaretTävlingen pågår till och med….Vinnaren utses av en jury bestående av….Vinnare kommer att presenteras i ett nytt inlägg på denna sida den…..(detta gör ju att den tävlande med automatik följer sidan för att inte missa)Tävlingen är inte på något sätt sponsrad, stödd, administrerad eller knuten till Facebook.Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Längst ner kan du sedan lägga till att man gärna får gilla sidan för att ta del av fler tävlingar och erbjudanden och för att inte missa vem som tar hem vinsten. 

Lycka till med dina tävlingar!